Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 32

25:e Juni, 2006

Det finns 122 städer i Iran med en befolkning på 50 000 eller mer, så idag vill vi be för människorna som bor i dessa städer. De fyra största städerna efter Teheran är Mashad, Esfahan, Tabriz och Shiraz.

Mashad är Iran’s näst största stad med bra mycket över 2 miljoner människor. Den ligger i nordöstra Iran och anses vara en av de heligaste städerna i den shia-muslimska världen. År 823 e.Kr. döptes staden om till Mashad (’martyrskapsplats’) med avseende på imam Rezas död, den åttonde imamen i shia-islam, och idag är staden en vallfärdsort för iranska shia-muslimer. Innan revolutionen 1979 fanns det åtminstone tre aktiva kyrkor i staden, men alla blev tvingade att stänga. Sedan dess har emellertid många människor som fruktar Gud i denna stad, tagit emot Jesus som sin frälsare.

Esfahan var förr Irans huvudstad och idag är den en turiststad. Ett talesätt på persiska lyder: ’ Esfahan är halva världen’ och stadens fornminnen, vackra hantverk, och förunderliga mästerverk i byggnadskonst, gör detta till ett passande epitet. År 1605 tvångsförflyttade kung Shah Abbas över 250 000 etniskt kristna armenier till Esfahan från Armenien. De har bevarat sin kristna identitet och har bidragit med mycket till samhället. De många vackra kyrkorna som de har byggt, av villka 13 har överlevt tills idag, är tysta vittnen.

Tabriz är den största staden i nordvästra Iran och har en befolkning på över 1,2 miljoner. Staden är huvudstad i iranska Azerbajan och de flesta av dess invånare är azerer, den största minoritetsgruppen i Iran. Det finns också en liten etniskt kristen assyrisk och armenisk koloni. Kristna arbetare tjänade i denna stad innan revolutionen och många har hört evangeliet, även om regeringen nu har stängt den evangeliska kyrkan där.

Shiraz ligger i sydvästra Iran. Fornmonumenten ’Persepolis’ och ’Pasargad’ ger staden en speciell historisk betydelse. Shiraz har alltid varit fruktbar jord för poesi och två av Irans största poeter, Hafez och Sa’di, är begravda i den här staden. Innan den islamiska revolutionen tjänade kristna missionärer i ett kristet sjukhus och i kyrkan, och många människor i Shiraz och kringliggande städer har fått ta emot både andligt och fysiskt helande som ett resultat av dessa kristnas arbete.

Vi önskar att vi kunde skriva om alla städer i Iran, men det finns tyvärr inte tillräckligt med plats. Låt oss emellertid förena oss i bön för dem alla:

  • Be för de 60% av iranierna som bor i städer. Be för dem som har hört om Kristus eller fått en Bibel eller Bibeldel som ett resultat av närvaron av kyrkan och kristna bland dem. Be att de ska dras till Kristi kärlek.
  • Be för de troende i olika städer i Iran. Be Herren att han ger dem en speciell favör och nåd att få vara en välsignelse där de bor. Be för husförsamlingarnas tillväxt. Be också att nya troende kan komma i kontakt med andra kristna och att de kan börja ha gemenskap med dem.
  • Be att andliga fästen i olika städer ska brytas ner och att människor ska komma till insikt om sanningen. Be också för de officiella kyrkorna i städerna, som har stängts av regimen. Be att de ska få tillstånd att öppna igen.

Tack igen för att du ber för Iran.

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login