Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 24

17:e Juni 2006

Naturkatastrofer och katastrofer orsakade av människor verkar aldrig vara långt borta från Iran, med följden att det finns miljontals ödelagda liv. Så idag vill vi lyfta upp dessa dyrbara människor inför nådens tron.

När det gäller omhändertagande av flyktingar är Iran en av världens ouppmärksammade hjältar. P.g.a. flera krig i grannländerna Afghanistan och Irak har sedan 1980-talet mer än 2 miljoner Afghaner och Irakiska kurder flytt till Iran, och sedan en tid tillbaka har nu Iran tagit hand om den näst största flyktingbelfolkningen i världen, efter Pakistan. Man har gjort detta med liten internationell hjälp.

Iran har alltid försett flyktingarna med bra läger att bo i, och iranska Röda Halvmånen har ofta samarbetat med iranska församlingar för att tillgodose dessa tvångsförflyttades behov. Medan de flesta kurder kunde återvända till Irak efter Gulfkrigets slut, har de flesta Afghaner stannat kvar i Iran.

Iran har också drabbats av flera stora jordbävningar på senare år. I december 2003 omkom 40000 människor på bara 12 sekunder i en mycket kraftig jordbävning i Bam. I februari 2005 lämnade en förödande jordbävning i Zarand 612 människor döda och tusentals sårade och hemlösa, och i mars i år dödades 70 människor och tiotusenals blev hemlösa i en jordbävning i Lorestan.

Iran ligger ovanpå flera sprickor i jordskorpan [skarvar mellan kontinentalplattor] och jordbävningar verkar bli mer och mer vanliga. Enligt officiell statistik har det varit 17 jordbävningar som mäter fem eller mer på richterskalan under de senaste 12 månaderna. Den största oron gäller Teheran, och experter föväntar sig att huvudstaden kommer att drabbas av en jordbävning. Om den är tillräckligt kraftig, tror de att mer än en miljon människor skulle kunna omkomma.

Slutligen kan vi inte glömma bort kriget mot Irak, år 1980-1988, som dödade en miljon människor. Tusentals, som lämnades svårt skadade eller lemlästade och med djupa psykologiska ärr, lider fortfarande.

Så låt oss nu be för flyktingar och offren för krig och katastrofer i Iran:

  • Be att all trösts Gud ska vidröra deras liv som fortfarande lider. Be att de inte ska glömmas bort och be att Herren sänder sitt folk för att komma med tröst, hopp och helande.
  • Be för alla hjälparbetare i Iran och nödhjälpsorganisationer som t.ex. Röda Halvmånen, att de ska vara effektiva i sitt arbete och vara förberedda för framtida katastrofer.
  • Be att församlingen ska fortsätta att med mod och barmhärtighet betjäna flyktingar och katastrofoffer. Be att de som lider ska få lära känna Herren Gud som deras tllflykt och styrka, och en hjälp i nöden, som aldrig svikit.
  • Be för Teheran, att Gud i sin nåd besparar staden från en stor katastrof.

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login