Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 27

20:e Juni, 2006

Tusentals människor arbetar i iransk massmedia och de har inflytande på miljoner människor. Alla behöver de våra innerliga förböner. Det finns sju nationella TV-kanaler, fem stora dagstidningar och en mängd tidsskrifter och regionala tidningar. Dessutom har varje provins sitt eget radio- och TV nätverk. Det finns mycket materiel med hög kvalitet, och det finns tack och lov ingen pornogafi eller något oanständigt i programmen. Det bör vi tacka Gud för.

Med det finns ingen pressfrihet i Iran. Alla medier måste vara i samstämmighet med islamiska principer. Statliga befattningshavare kontrollerar allt tryckt materiel liksom programmateriel för radio- och TV sändningar. Detta betyder uppenbarligen att det inte finns någon laglig röst för Biblisk kristendom. Det finns ingen seriös politisk debatt eller ojävig kommentar. Under president Khatami fanns det mer frihet – men när kritik uppstod, slog staten tillbaka. Mellan 1998 och 1999 dödades fem journalister, ett antal blev fängslade och efter år 2000 tvingades 100 publikationer att lägga ner. I april 2000 arresterades den framstående journalisten Akbar Ganji och dömdes till sex års fängelse för sina poltiska åsikter. Hans hungerstrejk vann uppmärksamhet i hela världen och han blev fri i mars i år. Det finns nu nio journalister i fängelse och den sista som dödades var Elham Alfrooton, 19 år gammal, i februari i år. Hon hade skrivit en satirisk pjäs om den islamiska revolutionen.

Regeringen försöker också kontrollera det censurfria nätet, där iranier har etablerat en av de största blogg*-gemenskaperna i världen. Man kan hitta alla nyanser i åsikterna på de över 100 000 hemsidorna. Regeringen har försökt blockera politiska webbsidor, och de har arresterat ett antal personer, vilket har skrämt iranier inne i landet. Regeringen har också försökt, med bergänsad framgång, att konfiskera parabolantenner som tar emot hundratals utländska kanaler. Det har också blivit känt att de arresterat personer som uppträder i satellit-TV-programmen då dessa besöker Iran och de arbetar på att få fram en teknologi som kan blockera sändningarna. Trots dessa påtryckningar är satellit-TV ett av de mest effektiva sätten för kristna att nå människors hem.

Låt oss idag be och tro att Herren kan ha inflytande på detta centrala område i iraniers liv.

  • Be innerligt för mer pressfrihet i Iran. Be specifikt att program med Kristi budskap ska kunna sändas i den nationella radio och TV:n och delas i den nationella pressen.
  • Be för alla dem som arbetar inom massmedia: i TV för dem som skriver manus, producenter, regissörer och filmredaktörer. I pressen för journalister, designare och utgivare. Be att de ska få höra evangeliet.
  • Be innerligt för dem som riskerar föngelse och t.o.m att dödas, för att de talar ut för frihet och rättvisa. Be för journalister som idag är i fängelse. Be att de ska bli fria och lära känna sanningen i Jesus.
  • Be också för regeringstjänstemän som måste censurera material. Be att de ska ha en generös och nådefull ande, och att de också ska bli påverkade av evangeliet.

Vi är så tacksamma för era böner.

*Vad är en blogg?

• I mitten av 90-talet uppstod webbloggen eller bloggen. Fenomenet slog inte igenom på bred front förrän för två tre år sedan. Då fanns en infrastruktur med enkla publiceringsmallar att tillgå. Det är gratis att blogga. Allt som behövs är en dator och internetuppkoppling.

• Bloggarna kan grovt kategoriseras i två fack: dagboksbloggar och nischade bloggar om speciella ämnen som till exempel politik eller föräldraskap. Även läsaren kan till viss del agera författare genom att publicera kommenterar till bloggtexten.

• Uppskattningsvis finns det upp till 60 miljoner bloggar på nätet. Ungefär 35.000 av dem är skrivna av svenskar. Ändå har bara 10 procent av befolkningen någonsin läst en blogg, enligt en undersökning som genomfördes av SOM-institutet med 3.000 svenskar i åldrarna 15 till 85 år. (Fr. Dagens Nyheters hemsida)

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login