Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 10

3 Junho 2006

Iran har alla nödvändiga ingredienser som behövs för en framgångsrik och snabbt växande ekonomi. Landet har 10% av världens råoljereserver och när det gäller naturgas är det bara Ryssland som har mer än Iran. Landet är också rikt på andra naturtillgångar som t. ex. koppar, zink och silver. Den till stora delen unga arbetsföra befolkningen väcker många ekonomiskt starka länders avund, länder som kämpar med att hitta sätt att ta itu med de ekonomiska följderna av en snabbt åldrande befolkning. Tack vare stadigt stigande oljepriser har Iran ett stort budgetöverskott, och Internationlla Valuta Fonden uppskattar att Irans BNP kommer att stiga med åtminstone 6% i år och nästa år.

Trots detta har Iran idag en av världens sämsta ekonomiska meritlistor, vad gäller inflation och arbetslöshet. Regeringens monopol på ekonomin betyder att det finns väldigt lite konkurrens bland varutillverkare, vilket leder till produkter med dålig kvalitet och ständigt stigande priser. Stora statsunderstöd gör att landets företag inte är effektiva och inte kommer att stå sig i konkurrens med utlandet, om Iran skulle besluta sig för att öppna upp sin hemma-marknad. Situationen förvärras av årtionden av sanktioner och handelsrestriktioner införda av U.S.A.

Arbetslösheten (officiellt 11% men inofficiellt högre) är också ett stort problem. Mer än 50% av alla iranier är under 25 år och med så många unga arbetssökande måste Iran skapa 1 miljon nya jobb varje år, bara för att hålla arbetslösheten på sin nuvarande nivå. Arbetslösheten har skapat många sociala problem, inklusive brott och drogmissbruk.

Låt oss idag lyfta upp den ekonomiska situationen i Iran inför Herren:

  • Be för en radikal förändring i Iran som leder till en mer framgångsrik ekonomi och som lyfter sanktioner vilka oundvikligen har förvärrat medel-iranierns fattigdom. Be att Iran ska bli en välsignelse för världsekonomin.
  • Be för arbetslöshetsproblemet, speciellt bland landets unga befolkning. De dåliga utsikterna att få ett jobb har gjort att många iranier känner sig deprimerade och en del har sökt sin tillflykt i sataniska sekter och droger. Be att de ska få höra om hoppet i Jesus och vända sig till Honom som sin sanna tillflykt.
  • Be för de nya troende som ofta förlorar sina jobb och får ekonomiska svårigheter då deras arbetsgivare får kännedom om deras kristna tro. Be att Gud öppnar upp nya dörrar för dem. Be också för projekt som kan hjälpa sådana kristna att starta egna företag.

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login