Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 30

23:e Juni, 2006

Vi läser i Bibeln att vår Gud är de fattigas, änkornas, de faderlösas och de betrycktas försvarare (Ps 68), och det finns gott om dessa människor i Iran.

Trots att landet har en avundsvärd rikedom av olja och andra nationella skatter, brottas iranier idag fortfarande med fattigdom. Oeffektivt handhavande av ekonomin, korruption och årtionden av handelssanktioner har gjort att många människor oavbrutet kämpar för att få det att gå ihop. År 2002 levde närmare 40% av befolkningen under existensminimum, och 7.3% levde på mindre än $2.00 om dagen. De flesta av Irans fattiga bor i samhällen och byar av vilka en del fortfarande saknar elementära förnödenheter som elektricitet och rent dricksvatten.

Ironiskt nog var det de fattiga som satte igång och hjälpte till att uppehålla den islamiska revolutionen 1979. Ett av revolutionens viktigaste motton var omfördelningen av tillgångar. Det muslimska prästerskapet lovade människor att de skulle ta nationell egendom från de rika och fördela den bland de fattiga och betryckta. Men nästan tre årtionden senare befinner sig de fattiga och betryckta i samma situation.

Det åtta år långa kriget mot Irak gjorde saken värre. Det finns knappast en enda familj i Iran som inte förlorade en familjemedlem och många unga kvinnor och barn blev änkor och faderlösa som ett resultat av kriget. Detta betyder också att många familjer förlorade familjeförsörjaren, och de har lidit. Även om många hjälporganisationer i Iran försöker hjälpa sådana människor, är hjälpen ofta inte tillräcklig.

En grupp som är särskilt utsatt dagens iranska samhälle är de fängslades familjer. Förutom den sociala skammen måste många familjer också klara av de ekonomiska följderna. De fortsätter också att lida efter det att den fängslade frigivits, eftersom det är mycket svårt för någon som suttit i fängelse att hitta ett arbete.

Med detta i åtanke, låt oss lyfta upp de utsatta i Iran inför Herren:

  • Be att de som är sårbara och utsatta ska få lära känna den sanne Guden som deras enda verkliga försvarare. Be att de ska överväga vad Jesus påstår, då de blir svikna av dem som gör anspråk på att kämpa för de fattiga.
  • Be speciellt för familjer som har en nära anhörig i fängelse eller har en familjemedlem som har avrättats. Nästan alla undviker dessa familjer och de är exakt den sortens människor Jesus kom för.
  • Be för dem som i desperation har vänt sig till prostitution för att tjäna mer pengar (man uppskattar att det finns 300000 prostituerade i Iran). Be att de ska få lära känna Herren som deras försörjare.
  • Be för de välgörenhets-och hjälporganisationer som arbetar för att mildra de betrycktas lidande. Be speciellt för de kristna grupper som visar Jesu kärlek på detta mycket praktiska sätt.

Tack för att du håller ut i bön för Iran.

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login