Pray For Iran
Language:    عربي     English     Español     فارسی     Français     日本語     한국어     Portugues     Русский     Svenska
Dag 23

 

16:e Juni, 2006

Iran är det enda landet i världen som styrs av ett muslimskt prästerskap. Idag vill vi förena oss i bön för Irans högste ledare, ayatolla Khamenei, vars beslut inte bara påverkar 70 miljoner människor i Iran utan också miljoner andra runt jorden.

Ayatolla Khamenei, som kommer från en muslimsk prästfamilj, var en hängiven efterföljare till ayatolla Khomeini som ledde den islamiska revolutionen 1979. Han var ofta fänglsad under Shahens tid. Efter ayatolla Khomeinis död 1989, blev ayatolla Khamenei utnämnd till högste ledaren av den ultrakonservativa ’Expertförsamlingen’. Hans befattning är på livstid.

Även om det finns ett parlament och en vald president i Iran, kontrollerar den högste ledaren alla viktiga makt- nivåer och har sista ordet i alla frågor. Han utnämner dem som är överhuvuden för militären, domstolsväsendet, massmedia och ’Sepah’, som är den separata islamiska armén. Han utnämner också sex medlemmar av det tolv man starka ’Väktarrådet’ som har veto-rätt mot parlamentskandidater och all lagstiftning som de 290 valda parlamentsledamöterna låtit gå igenom.

Under sina 17 år som ledare har ayatolla Khamenei troget följt Khomeinis islamiska politik och har befäst de kompromisslösa ultrakonservativas makt. Då den moderate presidenten Khatami var vid makten 1997-2005, såg Khamenei till att Khatamis reformpolitik fick liten eller ingen effekt alls. Hemliga agenter som rapporterar till ayatolla Khamenei tystar regimens kritiker och förföljer också de religiösa minoriteterna. Sedan ayatolla Khamenei kom till makten har sex stycken församlingsledare i nyckelpositioner lidit martyrdöden och församlingen har sedan dess lidit svårare förföljelse. Men ironiskt nog är det under hans tid som den högste ledaren, som fler människor än någonsin har konverterat till kristendomen [i Iran].

Så låt oss nu be för ayatolla Khamenei.

  • Be att Gud ska påverka hans beslutsfattande, till landets och folkets bästa.
  • Be att den Helige Ande ska komma med djup överbevisning om synd och en uppenbarelse av Jesu Kristi försoningsverk på korset.
  • Be att han under den tid han regerar ska tjäna landet i rättfärdighet och integritet.
  • Be att Herrens syften för Iran ska ha framgång och att Iran ska bli till välsignelse för resten av världen.

Tack för att du håller ut i bön för Iran.

Frågor?

Kontakta oss om du har några frågor eller problem med ‘Bön för Iran’s hemsida. För allmänna frågor, skriv till support@prayforiran.org , för tekniska problem, skriv till site@prayerforiran.org

 

| | Login